streda 29. augusta 2012

THE PRIEST / KAZATEĽ


THE PRIEST (2011)
Action, Horror, Sci - fi

Keď mám náladu pozerať filmy, väčšinou siahnem po niečom na DVD , čo som už videla, alebo starej klasike, ktorá sľubuje potešenie v rôznych filmových uhloch. Náhradným riešením, pokiaľ sa mi nechce príliš namáhať myseľ kvalitným materiálom, je výber jedného z filmov z môjho disku, ktorý je plný noviniek, ktoré často nestoja za nič. Dnes padol lós na film Kazateľ z roku 2011 režírovaný Scottom Stewartom.

Film sa začína pohľadom do minulosti, kde vidíme kňazov bojujúcich proti upírom v očividne hrôzostrašnej a dlhotrvajúcej vojne. Klasická predtitulková prvá scéna sa zaujímavo vystrieda s grafickým, hoci trochu komickým vyrozprávaním tejto minulosti. Z tohto krátkeho pohľadu sa už klasicky dozvedáme o hlavných hrdinoch, okolo ktorých sa film bude točiť, a mnohí z nás už predpokladajú mnoho zápletiek, i samotný záver filmu.
Dobrým pokusom bolo zobrazenie súčasnej spoločnosti, ktorá je ovládaná Cirkvou a duchovnými,  avšak nevzišlo z neho moc dobrého. Pre tých, ktorí videli V for Vendetta či 1984 sú všadeprítomné obrazovky, opakované heslá a uzavreté mestá s pochmúrnou atmosférou despocie už dobre známe. To, či chcel autor týmto temným vykreslením niečo naznačiť, radšej nerozoberám. V tejto spoločnosti žije aj náš bojovník za lepší svet, ktorý sa pretĺka životom so zavretými očami a oddanosťou ako voči Bohu, tak voči Cirkvi. Z pohľadu sveta je priam prínosom, že upírí rod opäť povstáva, inak by sme do konca filmu pozorovali len stádo ovečiek poslušne nasledujúcich svojich vysokopostavených pastierov.
Efektne, priam Matrixovo vykreslenému kňazovi hodil autor grafického románu do cesty hneď niekoľko citových zápletiek, ktorým sa ale vo filme nedostalo mnoho priestoru, už len kvôli akčným scénam, na ktorých sa film zakladá. Všetky z nich sú navzájom prepojené a poskytujú vcelku dobrý materiál na vnesenie kúsku hĺbky a drámy do deja, bohužiaľ, filmári sa s nimi vôbec nepohrali, iba čo ich pokazili klišeidným scenárom. Okrem „rodinnej“ a „priateľskej“ línie, ktoré sú takto postavené celkom do úzadia a len dopĺňajú celistvosť príbehu, je tu ešte línia neopätovanej lásky medzi Kňazom a Kňažkou, ktorá mala ambície ostať aspoň nepoškvrnená scenárom, ale nakoniec sa tak nestalo a scenáristi nám opäť vysvetlili všetko tak, aby v našej hlave neostal ani jediný nepotrebný otáznik.
B-čkový post – apokalyptický akčák si neodoprel ani typický otvorený koniec, kedy sa znovu spojená elita vydáva bojovať proti zlu, ktoré sa práve prebralo z dlhoročného spánku.
Film si podľa mňa rozhodne nezaslúži nálepku "horror", a poriadne sci - fi by sa mu tiež asi veľmi nepotešilo.Čo sa týka hereckých výkonov, povedzme si úprimne, nestáli za veľa, hoci z toho neviním samotných hercov. Osobne si myslím, ,že talent Paula Bettanyho je oveľa viditeľnejší v dramatických rolách akou bol Dogville, či komických akou bola jeho úloha v Príbehu o rytierovi a takisto viem, že The Priest 2 si určite nepozriem.
Pokiaľ mám sledovať niečo ľahké, rozhodne to bude skôr vydarená komédia ako nevydarený akčák, ktorý sa hrá na vážnu fantastiku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára